Yritys ulkomaille?

Tietyissä tilanteissa yrityksen siirtäminen kokonaan ulkomaille saattaa olla varteenotettava vaihtoehto. Yksi, ainakin mielikuvissa hallitseva syy on tietenkin edullisempi verotus.

Verosuunnittelun osalta kannattaa käytännössä aina turvautua asiantuntijoiden apuun ainakin siirtymävaiheessa. Perustietoa voi toki hankkia etukäteen myös itse vero.fi palvelusta ja verotoimistosta.

Yksi peruskysymys on että perustetaanko ulkomaille tytäryhtiö tai kiinteä toimipaikka, vai siirtyykö yritys sinne kokonaan. Esimerkiksi siirtohinnoittelu tilanteissa joissa yrityksellä on tytäryhtiöitä useissa maissa saattaa olla varsin monimutkainen tilanne verotuksen kannalta. Verosopimusten sisältö vaihtelee maittain.

Verojen ohella ulkomaille siirtymiseen saattaa johtaa oman toimialan sääntely. Esimerkiksi online rahapeleihin liittyvää liiketoimintaa harjoitetaan useimmiten ulkomailta. Suosituimpia maita suomalaisille alan yrityksille ovat Malta ja kasvavissa määrin myös Viro.

Myös työvoiman parempi saatavuus tuotantoon voi houkutella ulkomaille. Ja asiakaspalveluyrityksillekin tämä on vaihtoehto. Esimerkkinä tästä Barona, joka tuottaa asiakaspalveluratkaisuja Espanjan Fuengirolasta käsin.

Digitaalista liiketoimintaa harjoittavalle, eli niin sanotulle ”nomadille” toimipaikan valinta on varsin vapaata. Usein ulkomaille lähdetäänkin myös elämänlaadullisista syistä. Kohdemaina suosituimpia ovat tällöin edullisten elinkustannusten ja aurinkoisten kelien maat kuten Thaimaa.

Täytyy kuitenkin pitää mielessä että vaikka usein miellämme kotimaan ”sääntö-Suomeksi” ja korkean verotuksen maaksi, on monissa muissakin maissa byrokratiassa navigoimista. Koettu helppous ja hankaluus riippuu toki myös toimialasta.

Suomen Yrittäjien, Kauppakamarien ja vastaavien tahojen tarjoamien palvelujen tavoitteena on luonnollisesti edistää yritystoimintaa ennen kaikkea Suomessa. Saattaa siis olla tarpeen etsiä neuvontaa esimerkiksi verokysymyksiin asianajotoimistosta tai konsulttiyrityksestä.

Suomessa on myös suosituimpiin kohdemaihin kuten Viroon erikoistuneita palveluita, joista osa tarjoaa kiinteähintaisia, ”avaimet käteen”-paketteja.